Imbir lekarski

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Imbir to jedna z tych roślin, o których możnaby pisać bez konca. Ta roślina ma za sobą tysiące lat historii – można śmiało powiedzieć, że kłącze imbiru podbiło świat. Nic dziwnego, bo właściwości smakowe i lecznicze tej rośliny są naprawde imponujące! 

Imbir zastosowanie

Roślina uprawna. Kłącze imbiru, posiadające wysoko cenione walory smakowe, jest uprawiane w Azji już od 3000 lat. Droge do basenu Morza Śródziemnego znalazł dzieki Fenicjanom – początkowo używano go nawet jako środka płatniczego! Głównym ośrodkiem handlu imbirem była przez długi czas Aleksandria, leżąca na terenie dzisiejszego Egiptu. Na przestrzeni lat dotarł do Afryki Wschodniej (za pośrednictwem Arabów) oraz Afryki Zachodniej (dzięki Portugalczykom). Hiszpanie natomiast wywieźli te rośline aż na wyspy Morza Karaibskiego! W dzisiejszych czasach uprawy imbiru skupiają sie głównie w Indiach, Chinach, Malezji, Sierra Leone oraz na Jamajce.
Kuchnie świata. Imbir zrobił zawrotną kariere w kuchni azjatyckiej, chociaż w ostatnich latach pojawił sie trend używania imbiru także w kuchni europejskiej. Ma specyficzny, silnie odświeżający smak, który dla niektórych osób jest może okazać sie zbyt mocny.
Roślina lecznicza. Kłącze imbiru posiada bardzo silne właściwości prozdrowotne i jest pomocny w leczeniu wielu dolegliwości.

Imbir właściwości lecznicze

  • wykazuje korzystne działanie na układ trawienny oraz układ krążenia
  • stosowany pomocniczo w łagodzeniu bólów zebów oraz bólów żołądkowych
  • wzmaga apetyt
  • działa korzystnie na układ odpornościowy
  • pomocny przy przeziebieniach, kaszlu oraz w przypadku nieżytów gardła i oskrzeli
  • przeciwdziała mdłościom, dzieki czemu spożywany jest w formie herbaty przez kobiety w ciąży
  • oczyszcza jame ustną
  • redukuje poziom złego cholesterolu we krwii

Imbir herbata – aromatyczna i pomocna w walce z mdłościami!

Skutecznym sposobem na powstrzymanie mdłości w ciąży jest imbir. Herbata przyrządzona w domowy sposób pozwoli na szybkie pozbycie sie nieprzyjemnych dolegliwości. Aby ją przyrządzić, należy zalać wrzątkiem 4 plasterki świeżego imbiru i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Warto ją popijać także po obfitych i tłustych posiłkach.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*